De Vuurvlinder is na de zomervakantie met haar 11e schooljaar gestart. In de vakantie periode hebben we als team twee studiedagen gehad omdat we ervaren dat er veel onrust in de maatschappij is en dat direct ook voelbaar is binnen de school. Met name van de jongeren en bepaalde ouders vernemen we soms onrust, onzekerheid en daardoor soms ook wel geprojecteerde ontevredenheid. Bij jongere kinderen, die direct spiegelen, merken we het door sneller overprikkeld zijn (soms ook omdat pappa en mamma dat thuis ook al zijn) en door het minder kunnen tolereren van elkaar. 

Op dit soort momenten is het altijd goed om als team in gesprek te blijven met iedereen en elkaar. Maatschappelijke situaties worden met elkaar besproken en persoonlijke uitdagingen krijgen even de aandacht bij een kopje koffie.  

Jij doet er toe

In alle jaren hebben we gemerkt dat onze school ook echt een plek is waar je gewoon even mag ZIJN; in alle rust en gewoon omdat jij ook belangrijk bent en er toe doet. Gezien worden en mogen ZIJN is al zo belangrijk, in een maatschappij, in een wereld waarin alles op zijn kop lijkt te zijn, waar waarheid soms geen waarheid lijkt te zijn en waarin mensen soms als een blad aan de boom veranderen. Het geeft veel onzekerheid en we merken dat het steeds belangrijker wordt om goed bij jezelf te blijven.  

Met de leerlingen pakken we dit spelenderwijs op; elke dag besteden we even een momentje in de ochtendkring aan er gewoon alleen maar ZIJN. We steken even een kaarsje aan, vertellen elkaar mooie spreukjes en vertellen waar we zin in hebben en de wensen voor deze dag zijn. Het helpt even om elkaar te Zien. Het helpt om begrip te hebben voor elkaar. Het helpt om meer geduld te hebben met elkaar. Het helpt om er ook voor elkaar te zijn. En voor jezelf. Dat is de basis