Ooit heeft het water zijn geheimen prijsgegeven. Een vruchtbare bodem voor het telen van gewassen. Tientallen scheepswrakken en ook vliegtuigen die in de oorlog neergestort zijn in het IJsselmeer. Wie beter kijkt, ziet dat de vlakte niet vlak is en al helemaal niet kaal. Wie door de polder fietst, voelt telkens de wind. Het maakt je sterk en krachtig.  Wat voor velen niets anders is dan een kale vlakte, is voor wie goed kijkt en goed voelt, een ruimte vol avontuur en perspectief. Als je dat wilt zien en voelen, dan ben je Polderwijs!

Polderwijs staat voor nieuwsgierigheid, voor aarde, water en lucht, voor ruimte en vrijheid, voor vertrouwen dat het komt zoals het komen moet. Polderwijs staat voor samenwerken waar het kan, maar er alleen voor gaan als dat nodig is. Polderwijs is kiezen voor wat je te doen staat.

Een nieuwe school

Polderwijs staat sinds de zomer van 2022 ook voor onze school, die wij hebben verkregen in het dorp Nagele. Een dorp met platte daken, een groot grasveld met daaromheen scholen, kerken en het dorpshuis. Niets staat in het midden dan de ruimte waar iedereen wezen kan. In Nagele zijn wij daarom gelijkwaardig en wat door de snelle passant als eentonig en saai wordt gekenmerkt, blijkt bol
te staan van symboliek. Daar wil je wel Polderwijs zijn.

En zo ontstond in een voormalige basisschool weer een plaats voor nieuw leren. Wij zijn begonnen met 9 leerlingen voor het primair onderwijs en in november startten wij met de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Inmiddels weten ruim 25 leerlingen (en hun ouders) de weg naar Polderwijs te vinden.

Er zijn prachtige momenten geweest tot en met een flinke muziekavond aan toe. Er is veel muzikaal talent en we hebben al een heuse band. Er wordt geknutseld, gevoetbald, gevist…
Er wordt zoveel ervaren en geleerd.
Onze school is het perspectief dat zo nodig blijkt. Wij zijn blij dat wij dit perspectief met leerlingen, begeleiders, docenten en ouders mogen leven. Een nieuwe plaats in het nieuwe land. Een plaats van vertrouwen, vrijheid en gelijkwaardigheid ten voeten uit.

Kom eens langs

Kom gewoon een keer langs als je in de buurt bent. Wij delen graag wat wij doen en wij laten je ziendat wij blij en trots zijn met deze plaats in een ‘nieuw’ land.

Namens Polderwijs, Harry Haasjes (26 mei 2023)