Creëren wat we wel willen

Toen we begonnen bij LOS hadden we een visie: wij zijn een leeromgeving voor hart en ziel. Hoe dat invulling zou krijgen in de dagelijkse praktijk, daarover hadden we ook ideeën. De afgelopen vijf jaren hebben we al die ideeën in de praktijk gebracht. Sommige lukten meteen, andere hebben we via flink wat proberen en bespreken gefinetuned. Met sommige zijn we nog steeds aan het experimenteren, op zoek naar de beste vorm voor LOS.

Het heeft geleid tot iets moois: met ingang van deze maand organiseren we (tenminste) vijf keer per jaar reflectiemomenten waarin onze basisstructuren zullen worden geëvalueerd. Natuurlijk leren, sociocratische kringorganisatie, pedagogisch handelen, bewustmaking… leerlingen en begeleiders praten hier samen over, luisteren naar elkaar en onderzoeken hoe we het nog kloppender kunnen maken, nog passender bij onze visie.

We zeggen het aldoor tegen leerlingen: focus op wat je wel wil. En we doen het standaard bij de kringen: alle besluiten formuleren we zo dat er duidelijk staat wat we wel willen. Af en toe benoemen wat we niet fijn vinden en zelfs momenten doorleven van frictie of conflict vinden we in die context niet erg. Zodra er discussies en heftige emoties zijn, toont dat namelijk wat iemand belangrijk genoeg vindt om zich druk er over te maken. En het toont waar we elkaar nog niet genoeg horen of begrijpen. Dat laat ons groeimogelijkheden zien, individueel en collectief. We praten veel samen en we vragen om nog meer en beter naar de ander te luisteren. Het brengt ons altijd weer interessante kringen en mooie nieuwe inzichten.

Mini-maatschappij
We zijn steeds beter geworden in het neerzetten van onze grootste droom: een mini-maatschappij creëren zoals wij zouden wensen dat de hele maatschappij eruit zou zien. Een plek waarin iedereen veel ruimte krijgt om z’n eigen neus achterna te gaan. Waar in afstemming met elkaar wordt geleefd en geleerd. Waar zeker wel duidelijke grenzen zijn; grenzen die zorgen voor een fysieke, sociale en emotionele veiligheid die nodig zijn voor groei en ontwikkeling. Kun of wil je die grenzen niet accepteren? Dan nemen we afscheid van elkaar en gaan we elk ons weegs. Geen discussie, geen strijd. Wij weten inmiddels namelijk heel goed wat we wel willen bij LOS.

Waar in de echte wereld haat, strijd, competitie, egoïsme, onderdrukking en grensoverschrijdend gedrag op alle vlakken aan de orde van de dag lijken te zijn, proberen we bij LOS te laten zien dat het echt anders kan. Dat je van al dat ik/jij, wij/zij en zwart/wit denken afstand kunt nemen en dat je een wereld kunt creëren van respectvol omgaan met elkaar, van ik én jij, wij én zij. Een wereld vol kleur.

« »