Op een democratische school is zoveel mogelijk!

Op een democratische school is zoveel mogelijk! Vele leerlingen komen elke keer weer tot die conclusie. En hoe zet je dit nu in een weekschema voor jezelf neer? Maar ook, hoe gaat het team van De Vuurvlinder dit in een goede planning gieten?

Elke nieuwe periode is er veel overleg met elkaar (kinderen en teamleden) om de weekindeling zo goed mogelijk samen te bedenken. We hebben zoveel wensen! Van een knuffel leren maken tot moeilijke rekensommen, van Engels tot voetballen, van theaterles tot wiskunde, van een vliegtuig bouwen tot verstoppertje spelen, van beestjes zoeken in de tuin tot het wetboek uitpluizen, van even niets doen tot koekjes bakken….enz…enz… We komen tijd tekort voor alle leuke en interessante dingen die we willen doen!

Stap voor stap
Stap voor stap begeleiden we nieuwe leerlingen met het opstellen van hun eigen weekindeling waarbij ze op bepaalde momenten aanhaken bij wat er geboden wordt door de teamleden die dag en op andere momenten kiezen ze voor zelfstandig leren of ergens anders mee bezig zijn. Door deze manier van organiseren en overleggen, leren kinderen spelenderwijs zelf de regie te leren pakken over hun eigen leven, samen te werken en elkaar te respecteren. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand.