Als peuters tussen de 4 en 5 jaar oud zijn mogen ze naar domein 1. Hun wereld wordt dan in één keer veel groter. Als ze gaan wennen, maken een staflid en wat andere jonge studenten een rondje over het terrein om de grenzen te verkennen. Rafael gaat bijna naar domein 1. Dan moeten we erop vertrouwen dat hij voor zich zelf kan zorgen. Kunnen we dat vertrouwen? Weten ze genoeg? Jawel. Lees maar:

We zitten aan tafel en praten over of Rafael al naar domein 1 durft. Het gesprek gaat vloeiend over op het onderwerp gevaar. Ik vraag wie er weet wat dat is? ‘Nou, dat het dan niet zo goed gaat met je.’ En wat is dan gevaarlijk? Achter elkaar krijg ik de dingen te horen: dat je uit een boom valt. Brand! Dat je onder water bent en dan weet je niet wat je moet doen. Dat je je vinger zeer doet aan de hete pan. Bessen eten. Als je zomaar op de weg loopt en er komt een auto aan en dan moet je naar het ziekenhuis. Vol aandacht maken ze een prachtige opsomming. Als je denkt ‘die peuters weten nog niets’, dan heb je het goed mis! Ze hebben hun oren en ogen open en nemen alle dingen uit de wereld in zich op. En ja, hun wereld wordt groter in domein 1 maar blijft toch ook nog zó veilig.

Geschreven door Tet Lagemaat