Thuis is saai, LOS is leuk

We laten de carnavalsvakantie vervallen. Dit is het voorstel dat we bespreken in de kring van vandaag. Een aantal leerlingen wil niet dat we na maanden lockdown maar één week open zijn en dan meteen weer sluiten; ze willen gewoon naar school. Drie leerlingen hebben de motie ingediend met als argumentatie: ‘Thuis is saai, LOS is leuk.’

We zitten samen om een ronde tafel om de motie te behandelen in de LOS-kring. Aanwezig zijn de kinderen die ook tijdens de periode van afstandsonderwijs bij LOS zijn, omdat dat voor hen zo nodig is. We checken of er kinderen online willen aansluiten vanuit huis. Vandaag is dat niet het geval. De kinderen hebben andere bezigheden of vertrouwen op de goede uitkomst van de kring.

Een meisje van acht neemt de rol van gespreksleider op zich. Dat heeft ze nog niet vaak gedaan, maar met behulp van haar eigen persoonlijke leidraad en met hulp van een meer ervaren medeleerling lukt het prima. Een andere, relatief nieuwe leerling, die nog niet vaak meedeed aan de kring, vraagt tussendoor om uitleg over de stappen in het kringproces. Apart van de inhoud valt er nog heel wat te leren en ontdekken in een kring.

Nadat iedereen zijn gezichtspunten heeft gedeeld, is het besluit zo genomen: ‘Consent met voorstel.’ Alle leerlingen en begeleiders in de kring komen zo graag naar LOS dat we de geplande vakantie aan ons voorbij laten gaan. Motie aangenomen! LOS is volgende week gewoon open en we maken er een fijne week van!

Geschreven door Annemiek Kamp

« »