Ondertussen zijn er twee weken voorbij waarin we met z’n allen een nieuw ritme hebben gevonden. Het zijn weken waarin bij ons soms de angst overheerst, waarin de prikkelbaarheid van iedereen soms de spuigaten uitloopt, waarin gelukkig ook dankbaarheid is omdat wij als gezin toch nog dichter naar elkaar toe komen (tot nog toe tenminste, misschien praat ik eind mei wel anders).

Gezinskring
Die zondag waarop het bekend werd dat de scholen dicht zouden blijven, hebben we met ons zessen de gezinskring gehouden, zoals we dat trouwens bijna elke zondagavond doen. Philip, mijn man, Menno, Lau Pieter, Caz, Toon, onze vier zonen, en ik kwamen snel tot de conclusie dat dit een ingrijpende situatie is. En zoiets vraagt om goede afspraken. We hebben een dagindeling gemaakt voor de vier schooldagen. De jongens hebben activiteiten bedacht die ze samen of alleen kunnen doen.

Dagindeling
In de ochtend beginnen ze met sport, want de jongens gaan van respectievelijk 8, 5, 8 en 4 uur trainen naar NUL uur. Daarom hebben ze een soort van trainingsprogramma gemaakt. Soms doen ze dat binnen en soms buiten. Daarna gaan ze twee uur schoolwerk doen, waarbij ik vooral Toon wat begeleid. In de middag gaan ze hun eigen gang en aan het einde van de middag gaan de drie jongsten muziek oefenen en zet Menno zich weer aan zijn schoolwerk. Dit loopt natuurlijk lang niet altijd zoals gepland, maar deze structuur geeft ons wel een houvast, waardoor we elkaar ook niet de héle tijd lopen te irriteren.

Vruchten plukken
En dan tel ik toch maar weer onze zegeningen: we wonen buiten, hebben een grote tuin, ik heb veel tijd omdat mijn werk dat toelaat, de lente gaat door en we hebben echt de tijd om dat te zien! Bovendien zijn we tot nog toe gezond, net als onze naaste familieleden. Na bijna zeven jaar democratisch onderwijs, plukken we daar ook in deze bizarre tijd de vruchten van. Want dat het hier nu min of meer soepel verloopt, komt zeker door de flexibiliteit en de intrinsieke motivatie die onze jongens hebben ontwikkeld de afgelopen jaren – en wij stiekem ook met hen.

Geschreven door Hellen Nagel