Nu ik de foto’s zo zie, bedenk ik me dat – van alle prachtige dingen die ik in Berlijn gezien heb – onze studenten de mooiste zijn. Zij gaven het Ruimte-concept op zo’n bijzondere manier gestalte in deze week. Het was ontroerend, uitdagend én hartverwarmend tegelijk. Zoiets geeft de (onderwijsvernieuwende) burger moed.

Vooraf maakten we twee afspraken: geen alcohol en/of drugs én ontbijt tussen 8.30 uur en 9.00 uur. Verder werd de hele excursie een groot feest van spontane plannen, door groepjes studenten in wisselende samenstellingen gemaakte uitstapjes, reizen met alle soorten van (openbaar) vervoer, heel af en toe alleen in een museum, samen eten, spelletjes doen in de avonduren en hele mooie en aangrijpende dingen bekijken.

Hoe je een hostel boekt voor 24 personen, waar je kaartjes voor de S-Bahn koopt, wat je wel en niet kunt doen in een onbekende stad met een beperkt budget, welke keus je maakt (met mijn vrienden op stap óf naar dat museum wat verder niemand interessant vindt) en wat je drijfveren zijn: alles kwam aan de orde in Berlijn. Er blijft weinig te begeleiden over als je met studenten van Domein-3 de hort op bent, maar des te meer te genieten. Wat een energie, wat een saamhorigheid, wat een autonomie. En vooral: wat hebben we weer veel geleerd! Mooie stad, Berlijn…

Geschreven door Anne Marie Smetsers