Als je op een reguliere school zit heb je vast een rooster waarop staat waar je heen moet, welke les je krijgt en van wie. Hier op De Vallei gaat dat net even anders. We hebben wel lessen en docenten voor elk vak, maar er is geen verplicht rooster waar iedereen zich aan moet houden. De dag ziet er voor elke leerling anders uit.

Op dinsdag komt de docent Nederlands bijvoorbeeld altijd naar school; dan heb ik Nederlands. Die docent geeft privélessen. Ik spreek van tevoren een tijd met hem af en dan zoeken we samen een plekje in de school. Vaak heb ik dan opdrachten in het werkboek gemaakt die we samen nakijken. We bespreken nog wat of hij legt me iets uit. Na een les van ongeveer 30 minuten is de volgende leerling aan de beurt. En sommige leerlingen hebben helemaal geen Nederlands.

Zo geven alle docenten op hun eigen manier les. De wiskunde docent geeft bijvoorbeeld ook privéles. Zij is er elke donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Dan hangt ze een lijst op de kast met alle tijden waarop ze een les geeft en dan mag je je naam bij een tijd zetten. Dat kan natuurlijk elke week anders zijn.

Daarnaast geeft de wiskunde docent ook groepslessen, maar die volg ik niet. De groepslessen zijn wel anders dan op een reguliere middelbare school, want de groepen zijn heel klein en er wordt niet altijd uit boeken gewerkt. De lessen zijn ook niet verplicht om aan mee te doen. Welke lessen ik wel volg, hangt onder andere af van de vakken die ik heb gekozen. Daar schrijf ik een volgende keer wellicht meer over.

Geschreven door Shen Braafhart